Alle berichten van camper

Roetfilter voor een beter milieu

Roetfilter voor een beter milieu
en minder beperkingen voor milieuzones

In steeds meer grote steden wordt het een probleem om met een oudere camper die op diesel rijdt, de stad in te kunnen. Soms hanteert men het systeem jaartal; als de camper ouder is dan 2001 of in sommige steden 2000, dan mag je de stad niet in. In andere gebieden hanteert men een vervuilingsnorm en dan ligt het eraan in welke categorie de auto valt. Als je dan bedenkt dat elke regio of land weer eigen criteria en soms een eigen sticker hanteert, dan is het niet moeilijk te bedenken dat je straks niet meer door je voorruit kunt kijken dankzij alle mogelijke milieu en tolstickers. Europa, doe je werk en zorg dat er eenduidigheid komt!

Roetfilter
Een roetfilter op je oudere camper kan er voor zorgen dat je met je camper in ieder geval minder beperkingen hebt. Door het plaatsen van een retrofit roetfilter, kan een oudere camper een “upgrade” maken van een gele of in sommige gevallen een rode, naar de groene milieu sticker. Een roetfilter plaatsen heft een aantal inrijdbeperkingen op en plaatsing is zeker winst voor het milieu.
Wie alleen in Nederland met de camper rijdt, heeft wat de milieuzones betreft nog niet zoveel aan het filter omdat hier vooral jaartalmaatstaven gebruikt worden. Dan doe je het alleen voor het milieu. In Duitsland telt een roetfilter zeker mee en kregen veel Duitse autobezitters zelfs subsidie als ze een filter lieten aanbrengen. Deze subsidie is inmiddels gestopt.

Wanneer roetfilter plaatsen
Om antwoord te krijgen op deze vraag moet je eerst kijken welke sticker de camper nu heeft of zou moeten hebben. In Nederland is de vermelding van de milieuklasse nog niet verplicht. Kijk op de website www.milieusticker.nl. Voordat u naar de betaalpagina gaat kunt u zien in welke categorie uw camper valt.
Wanneer je camper een goedgekeurde filter van BT Industrial heeft ingebouwd, gaat deze omhoog op de milieuladder. Van categorie rood naar groen (2 stappen ) en van categorie geel naar groen. Ga je naar Duitsland, c.q. de Duitse milieuzones, dan dien je wel de Umweltplakette op je voorruit te hebben. De goedkeuring en gespecificeerde rekening dienen als bewijs bij de aanvraag.

Het filter
Bij het CRT-systeem (continu regenererende techniek) horen geen sensoren en inspuiting van brandstof of andere toevoegingen. Montage is eenvoudig, alleen het eerste deel van de uitlaat wordt vervangen. De onderdelen passen precies. Als eerste komt de CRT-katalysator op z’n plaats, dan het roetfilter, een SMF-filter (sinter metaalfilter) dat de roetdeeltjes verwerkt. Er is geen tegendruk in het systeem en er gaat geen vermogen verloren. Dit roestvrijstalen uitlaatsysteem gaat 250.000 km mee. De bypassfilter verwerkt 50 tot 60% van de roetdeeltjes die door katalysator en filter gaan. De rest verlaat via de bypass de uitlaat uit.
Hoewel het bypassfiltersysteem niet alles tegenhoudt, voldoet het wel ruimschoots aan de wettelijke eisen en ontving het zelfs een Duitse milieuprijs.
Afhankelijk van merk en type kost een roetfilter tussen de
€ 1.300,00 en € 1.750 voor een EURO 3 camper en tussen de
€ 1.700,00 en 2.350,00 voor een EURO 2 Camper. Prijzen zijn inclusief montage, certificatie en BTW.

Informatie
BT Industrial: www.btindustrial.nl
Regelgeving Europa: http://nl.urbanaccessregulations.eu

 

Camperen in de winter

winter1
Camperen in de winter

Dat het reizen met de camper in winterse omstandigheden andere voorbereidingen behoeft, zal niemand vreemd in de oren klinken. Kou en gladheid vragen immers om andere oplossingen dan zon en warmte. Maar met een goede voorbereiding kan je ook in de winter met een gerust hart op stap gaan…..

De reis

Voorafgaand aan de reis is het verstandig de camper een winterbeurt te geven. Bovag bedrijven bijvoorbeeld controleren de camper dan op een groot aantal punten.
Banden: In steeds meer landen is het verplicht om in de winter op sneeuwbanden te rijden. Een glijdende camper is moeilijker in de hand te houden dan een gewone auto. Het profiel in de banden moet in ieder geval minstens 4 tot 5 mm zijn om goede grip op de weg te hebben. Laat ook de bandenspanning checken.
Sneeuwketting: los van het gegeven of je ze nodig hebt, is het in veel gebieden een verplichting ze bij je te hebben. Dat geldt niet alleen in de alpengebieden maar ook bijvoorbeeld in de Vogezen.
Rijden in de sneeuw: Zorg dat het dak sneeuwvrij is als je gaat rijden zodat bij het remmen niet een enorme lading sneeuw je zicht belemmert of dat van het achterop liggende verkeer. Helaas zul je daarvoor je dak op moeten.
Controleer ook de ruitenwissers goed en vul het reservoir met antivries ruitenvloeistof en check of deze ook voor extreme kou geldt.
Socks zijn een alternatief voor sneeuwkettingen. Ze zijn veel makkelijker aan te brengen en vooral geschikt om weg te kunnen rijden en voor kleine afstanden. Ze slijten wel heel snel.

Het verblijf

Belangrijk is dat de camper goed geïsoleerd is. Bij de nieuwste campers is dit, afhankelijk van het type camper, vaak al goed. Isolatie is niet alleen van belang om jezelf comfortabel te voelen maar moet ook bevriezing voorkomen van de tanks en leidingen.

Isolatie en verwarming

Een isolerende maatregel om kou buiten te houden is het sluiten van de gordijnen. Door aan de onderkant van het gordijn een spanveer te monteren, voorkom je kouval.
Vloerbedekking is ideaal en voorkomt veel optrekkende kou. Wanneer je daaronder ook nog elektrische verwarming legt is dat helemaal ideaal. Dit is te koop in gespecialiseerde accessoire winkels als mat maar ook per strekkende meter.
De beste verwarming is ringverwarming. Deze zorgt ervoor dat de lucht door de hele camper geblazen wordt. Let op dat de slangen vrij liggen zodat de warme lucht overal bij kan komen. Zorg altijd voor voldoende frisse lucht en ventilatie. Dat zorgt er ook voor dat de warmte zich beter verspreid. Dakluik altijd een stukje open houden en een koolmonoxide melder activeren. Bedenk dat je met ernstige sneeuwval ‘ingesneeuwd’ kunt raken. Een dikke laag sneeuw op het dank sluit het ventilatiegat af. Voor Truma kachels zijn speciale verlengpijpen te koop.
Dek de ventilatieroosters ten behoeve voor de koelkast in de wand van uw camper af. Dit mag echter alleen als deze niet op gas werkt maar is aangesloten op elektriciteit. (Denk aan koolmonoxide!) Zo sluit je de kou buiten en profiteer je tegelijkertijd van de warmte die de koelkast produceert.
Om het bevriezen van waterleidingen te voorkomen moet je goed controleren of isolatie van de leiding nog gewenst is. Liggen ze direct aan de buitenrand of vloer probeer dan dun isolatiemateriaal aan te brengen. Dat geldt ook voor de schoonwatertank.
Zowel in de afvalwatertank als toilet kunt u antivries tabletten of vloeistof doen, verkrijgbaar bij de gespecialiseerde campingwinkel. Alternatief voor de vuilwatertank is keukenzout.
Spuit de uitdraaisteunen in met siliconenspray en wrijf alle rubberen afdichtingen in met vet (vaseline). Daarmee voorkom je dat ze dichtvriezen en beschadigen bij het openen. Als je een sneeuwtent of portaaltent opzet is het slim om de ritsen in te smeren met paraffine. Evt. sneeuwluifels boven de ramen kunnen voorkomen dat de ramen door water of smeltsneeuw vastvriezen.
Alle kabels dagelijks van de grond losmaken opdat ze niet vastvriezen. Insmeren met paraffine helpt ook.

Gas

Controleer de gasslang op haarscheurtjes. Met wat zeepsop kan je de aansluitingen checken op eventuele lekkage, nadat de gasflessen volledig geopend zijn (voldoende druk).
Tijdens kamperen in de sneeuw kunt u uitsluitend uit de voeten met Propaangas. Butaan verdampt namelijk niet meer onder een temperatuur van + 4ºC. Nog een reden om alleen propaangas te gebruiken is het voorkomen van bevriezing van de drukregelaar. Pak de drukregelaar in een paar kranten en het een stuk schuimplastic en koop eventueel een reserve drukregelaar.
Om te voorkomen dat je ’s nachts in de de kou een fles moet verwisselen, is het gebruik van een duomatic of triomatic aan te bevelen. Zodra de ene fles leeg is, wordt dan automatisch overgeschakeld op de andere zonder dat de kachel uitgaat. Zorg in ieder geval altijd voor een extra volle reserve fles.

Koken en verwarmen op LPG

LPG is een menging van Butaan en Propaan en heeft een mengverhouding van 60% butaan/ 40% propaan in de zomer en 40% butaan/ 60% propaan in de winter. Het in de winter getankte LPG gas kan in de winter en zomer zonder problemen gebruikt worden. Gebruik ’s winters echter geen gas dat je in de zomer getankt hebt! De kans is groot dat het propaangas is verdampt en/ of is verbruikt, terwijl het butaangas is achtergebleven in de tank. Dit heeft onder andere bevriezingsgevaar tot gevolg.
Wordt er toch LPG in de wintermaanden gebruikt houd er dan rekening mee dat alleen het gedeelte van propaangas wordt benut onder de 4 graden. Dat is dus maar een gedeelte van de totale inhoud. Houd dus rekening met nog geen 50% werking van de inhoud ’s winters.

Wintertent

Ben je van plan langer op één plaats te blijven dan is een wintertent aan te raden. Dat voorkomt veel warmte verlies als de deur opengaat maar is ook heel prettig om schoenen sneeuwvrij te maken en natte spullen uit te laten druipen. Door het extra schuine dak blijft de sneeuw er ook niet opliggen.
Op wintercampings kan je vaak beschikken over verwarmde ruimtes om ski spullen op te ruimen.

TIP

Ga je naar een wintersportgebied dan is het wellicht raadzaam om eens bij een slipschool een cursus slippen met de camper te volgen.
Wees er ook bedacht dat als je naar zonnige oorden rijdt, je mogelijk door winterse gebieden moet rijden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Pyreneeën of midden Frankrijk waar je dan wel geen sneeuwkettingen nodig hebt maar waar wel winterbanden goede dienst kunnen bewijzen.

Meenemen:
• Veger, schep of spade om sneeuw weg te ruimen
• Ontdooispray en een (al dan niet elektrische) slot ontdooier
• klein hakbijltje om eventueel ijs weg te hakken.
• Talkpoeder en vaseline
• Keukenzout of een milieuvriendelijk antivriesmiddel voor de afvalwatertank
• Sneeuwkettingen, werkhandschoenen en kniematje voor het omleggen
• Startkabels
• Zakje zand wanneer je niet van je plaats komt en/of anti slipmatten
• 2 gasflessen met extra gasslag van 2,5 m. en 2 slagpennen
• Elektrisch kacheltje als reserve of bijverwarming
• Drukregelaar
• Schijnwerpers en batterijen.
• Föhn (kan goede diensten bewijzen bij het ontdooien)
• Wintertent

Geld besparen op Franse tolwegen

overzicht-met-tekst
Het is een van de grootste ergernissen van Nederlandse vakantiegangers: het forse bedrag aan tol dat je kwijt bent om op de Franse wegen te mogen rijden. Een enkele reis met de auto van Lille naar Parijs kost bijvoorbeeld al gauw 16,10 euro. 
Ondernemer Sjoerd van Oort vertaalde met wat vrienden deze ergernis naar de handige app Péago, die zorgt dat je tot 25 procent bespaart op de Franse tolwegen. Makkelijk en snel verdiend met weinig inspanning.

Slim afrekenen
Van Oort: ‘Het concept van Péago is eenvoudig. Door op de juiste locaties tussendoor af te rekenen betaal je minder tol. De app begeleidt je naar de juiste afrit, je rekent het verschuldigde bedrag af, keert na de tolpoort via een rotonde en rijdt de snelweg weer op. Een handeling van een paar minuten met een besparing tot 25 procent op je kosten. Op dezelfde rit Lille – Parijs bespaar je met Péago namelijk al gauw 4,00 euro en betaal je in totaal dus 12,10 euro in plaats van 16,10 euro.’

Péago reist met je mee
Simpel zou je denken. Dat is het ook! Maar zeker geen ‘koud kunstje’, bevestigt Van Oort. ‘Je moet het zo zien, het wegennet van Frankrijk is als een groot spinnenweb, met allemaal aparte tolafspraken. Je kunt er bijna niet wijs uit worden. Wij ontrafelen met Péago dit spinnenweb, door mee te reizen en aan te geven wanneer je een afrit moet nemen en wat je daar af moet rekenen.’

Snel en makkelijk
De reiziger kan zich dus gewoon voorbereiden op zijn reis en hoeft zich niet te druk te maken over de slimste route over de tolweg. Eenmaal onderweg bespaart hij met een gebruiksvriendelijke app snel en makkelijk op tol. ‘Een prettig idee,’ aldus Van Oort.

Péago is vanaf 19 junibeschikbaar op iPhone en Androidvoor slechts 3,99 euro. De app werkt zowel online als offline zodat je besparing op tol niet direct naar je telefoonrekening gaat.

Website: http://www.getpeago.com
Video: Bekijk hoe Péago werkt
www.youtube.com/watch?v=JmZDou-Of8I

 

Andere namen voor brandstof

De namen van brandstof zijn anders in het buitenland. Daarom hieronder een handig overzicht, zodat je nooit meer de verkeerde brandstof tankt op vakantie.

Frankrijk

Euro 95 = Sans Plomb 95
Euro 98 = Super Sans Plomb
Diesel = Gazole
LPG = GPL

Duitsland

Euro 95 = Superbenzin /Super 95
Euro 98 = Superplus 98
Diesel = Diesel
LPG = LPG / Autogas

Spanje

Euro 95 = Gasolina Sin Plomo 95
Euro 98 = Gasolina Sin Plomo 98
Diesel = Gasoléo / (Aceite) Diesel
LPG = LPG

Italië

Euro 95 = Benzina Senza / Piombo / Verde
Euro 98 = Benzina Super Senza / Piombo / Verde Plus
Diesel = Gasolio / (Carburante) Diesel
LPG = GPL

Zwitserland

Euro 95 = Super
Euro 98 = Super Plus
Diesel = Diesel
LPG = LPG / GPL

Oostenrijk

Euro 95 = Super (Bleifrei)
Euro 98 = Super Plus
Diesel = Diesel
LPG = LPG

Tsjechië

Euro 95 = Natural 95
Euro 98 = Natural 98
Diesel = Nafta / Mazot / Diesel
LPG = LPG

Kroatië

Euro 95 = (Euro) Super 95
Euro 98 = (Euro) Super Plus 98
Diesel = Dizel / (Euro) Diesel
LPG = LPG

Hongarije

Euro 95 = Szuper 95
Euro 98 = Szuper 98 / 98 Oktan
Diesel = Diesel / Dizel
LPG = LPG

Denemarken

Euro 95 = Blyfri 95
Euro 98 = Blyfri 98
Diesel = Diesel
LPG = LPG

Engeland

Euro 95 = Premium Unleaded
Euro 98 = Super Plus / Super Unleaded

Diesel = Diesel
LPG = LPG

Benzineprijzen in Europa

Nederland heeft niet alleen de hoogste benzineprijzen van Europa, ook diesel en LPG zijn in het buitenland vaak goedkoper. UnitedConsumers heeft een handig overzicht op de website staan, met een indicatie van de actuele brandstofprijzen in Europa. Door dit handige lijstje goed in de gaten te houden, weet je of je de tank thuis moet volgooien of dat je dit beter onderweg kunt doen. En het geld dat je hiermee bespaart, kun je weer uitgeven op jouw vakantiebestemming. Handig, want zeg nou zelf: het leven is toch al duur genoeg?

Verkeersregels Europa

Je zou denken een verenigd Europa zal toch wel dezelfde verkeersregels en verplichtingen hebben maar niets is minder waar. Elk land stelt eigen eisen en is wat ons betreft inmiddels een waar doolhof gebleken. Bekijk de infographic met weetjes over boetes, regelgeving en veiligheid:
http://www.beslist.nl/info/verkeersregels_infographic.html
Bijvoorbeeld, wist je dat…

Nederland tot de top 3 landen behoort als het gaat om de gemiddelde hoogte van verkeersboetes?
Het gebruik van mobiele flits apps in Frankrijk een boete van vijftienhonderd euro kan opleveren?
Motorrijders in Tsjechië geen sigaret mogen opsteken onderweg?

BestCamp campings

BestCamp met 17 campings in Nederland en België
het ontdekken waard is!

Ieder jaar kamperen meer dan drie miljoen Nederlanders in eigen land of bij de Zuiderburen. BestCamp biedt u 17 kwaliteitscampings in de mooiste vakantiegebieden dichtbij huis. Ontdek de charme en recreatiemogelijkheden van de Ardennen, de Kust, Limburg en de Veluwe.

Belgische Ardennen
Op nog geen drie uur rijden van Utrecht ligt een prachtig natuurgebied met uitzichtpunten, kraakheldere riviertjes en karakteristieke dorpjes. Deze bijzondere streek heeft een grote aantrekkingskracht op wandelaars en natuurliefhebbers. Verspreid over de Ardennen liggen vijf ANWB campings, vlakbij bekende plaatsen als Spa, La Roche, Bouillon en Bastogne.

De Kust
De kust van Nederland en Belgiëkenmerkt zich door brede zandstranden en gezellige badplaatsen.De campings in Callantsoog en Noordwijk zijn een vertrekpunt voor prachtige wandel- en fietsroutes. In België is een bezoek aan Plopsaland en de historische stad Brugge een aanrader. Na een dagje strand worden heerlijke vis- en vleesgerechten geserveerd in restaurants en op zonnige terrassen.
De Veluwe
Het Nationaal Park de Hoge Veluwe biedt haar bezoekers uitgestrekte bossen, heiden en vennen. Naast rust en natuur vindt u er bruisende steden met musea en attracties, zoals Paleis Het Loo in Apeldoorn en het Openluchtmuseum in Arnhem. Voor een bezoek aan het grootste natuurgebied van Nederland biedt BestCamp u de keuze uit drie campings met eersteklas voorzieningen.
Limburg
Bourgondisch Limburg biedt u vele troeven. Zowel Nederlands als Belgisch Limburg staan bekend als fietsprovincie. In bijzondere steden als Maastricht, Valkenburg en Hasselt zijn winkels, restaurants, musea en historische gebouwen. U kunt kamperen in Bocholt (B) met 3 zwembaden, een recreatieplas en strand of in Gulpen met een uitzonderlijk mooi uitzicht en overdekt zwemparadijs.
Meer informatie en gratis brochure: www.bestcamp.nl of 070-8900620.

Campingcard IJsland

CAMPINGKAART 2015 VOOR IJSLAND

De Campingkaart 2015 is voor slechts € 105,00 bij Troll Travel te koop. Deze Campingkaart 2015 geldt voor de houder en partner en maximaal 4 kinderen in de leeftijdsgroep tot 16 jaar, reizend met auto/caravan/tent of camper.
Met deze Campingkaart kunt u maximaal 28 nachten op IJsland op campings overnachten. Echter mag men niet meer dan vier (4) aanéén gesloten nachten op één en dezelfde camping verblijven. Met de Campingkaart 2015 kan men vrij gebruik maken van de openbare faciliteiten en van het (drink)water op de kampeerplaats. Bij deze campingkaart is echter het verbruik van elektriciteit, w.o. aansluiting en wasmachine niet inbegrepen.
De aangesloten en deelnemende campings zijn over geheel IJsland gesitueerd en bieden variatie en verscheidenheid. Met deze campingkaart krijgt men waar voor zijn geld en bovendien is men zeer voordelig uit. Onbeperkt en met volle teugen genieten en ook nog geld besparen. Bovendien weet men vooruit wat de kosten zijn.
Campingkaart 2015 geeft toegang tot ongeveer 44 campings verspreid op IJsland. Voor een overzicht van de deelnemende campings raden wij aan de website www.campingcard.is te bezoeken.